HOW TO SHOP

1 Login or create new account.
2 Review your order.
3 Payment FREE shipment

If you still have problems, please let us know, by sending an email to support@website.com . Thank you!

SHOWROOM HOURS

Mon-Fri 9:00AM - 6:00AM
Sat - 9:00AM-5:00PM
Sundays by appointment only!

Crkva Svetog Nikole

Kulturni Resursi - Grupa : Crkva

Crkva Svetog Nikole je podignuta u 13. veku na jednom uzvišenom platou kao metoh crkva Ariljske episkopije. Pored crkve se nalazi parohijski dom i sala za okupljanja i verske svetkovine , dok je potkrovlje planirano za otvaranje etno zbirke ( Mihailo Gavrilović zaveštao je crkvi oko 1000 predmeta za Zavičajni etnološki muzej : stari novac, odevni predmeti, alat, oružje ).Sama crkva je ukrašena ikonografijom i nekoliko puta je rušena i podizana o čemu postoje tragovi. U centralnom delu crkvene porte se nalazi spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću koji je obnovljen 1997. godine.

Okružena i prirodom i pesmom Pevačkog društva “Prvo zrno suncokreta” crkva je smeštena u centru brdsko-planinskog sela Brekovo. U centru sela nalaѕi se nekoliko objekata očuvane stare arhitekture.
Crkva Svetog Nikole nalazi se pod zaštitom države, kao Spomenik kulture od velikog značaja. Zaštićena je Rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Nrs o proglašenju broj 923/51 od 23.08.1951. i Odlukom o utvrđivanju NKD od velikog značaja “Službeni glasnik “ SRS broj 23/83.

TOP